《苏州泊云庭SUZHOU BRAVURA》
作品简介:
本方案站在城市设计的高度,注重建筑与城市空间的关系以及与苏州城市文化的脉络传承,通过对小区整体功能的把握创造一个既和谐又有特色的城市空间形象。园林是苏州地区的典型建筑空间,素有“江南园林甲天下,苏州园林甲江南”一说。本方案以苏州园林作为空间意向主张将园林回归传统步行生活,园林式的漫步花园成为规划设计的出发点。总体规划采用“人车分流”的理念,将车流从庭院中剥离,以期打造更加宜居的生活区。住宅建筑为全高层设计,腾出地面空间,在场地中形成开阔而通畅的大花园,同时保证每栋住宅享受到充足日照。 英文: Approached from the high-level perspective of urban planning, the project focuses on the inheritance of local culture as well as the relationships between architectures and urban spaces, and aims to create a harmonious and distinctive urban spatial image via coordinating functions of the residential development. Suzhou, where the project is situated, is renowned for classical gardens. As the saying goes, "Jiangnan gardens top the rest of China while Suzhou gardens top in Jiangnan". Drawing on Suzhou gardens, GOA intends to create a strolling garden so as to enable the occupants to walk in it in a relaxed way, which is the starting point of the overall planning and shows a return to the traditional way of mobility. The planning adopts the concept of "separated pedestrian flow and vehicle flow". Vehicle flow is not incorporated into the garden, with a view to creating a more livable community. The residential buildings are all high-rises, which leaves more space on the ground to form a broad and smooth garden and at the same time ensures ample daylight for each building.