《银座碳烤(Silver Charcoal Grilling)》
作品简介:
除了食物本身,空间的记忆点与视觉同时作为本案的重点。相比都在追求精致清晰的状态,尝试模糊的“简单粗暴”可能会有不同的空间体验。内部原本“L”型楼梯把空间一分为二,为了保证视觉的延续,用结构包裹了横向的楼梯,与靠墙结构交错,把储物间、收银台、传菜梯、冰箱等零碎功能统一归纳到靠墙结构中。考虑到空间较狭窄,楼梯边墙面使用了大面积玻璃,尽可能延伸宽度。阵列的灯管弱化了灯管上方顶面,而钢结构体在反光视觉的作用下隐约能看到向上延伸。交错中形成的叠加空间又产生了不明确性。二楼尽可能减少了墙面的装饰处理,用钢管和软帘作为包厢隔墙,用灯光与不同材质的融合来表达。就像微醺,空间的界线与状态也可以不表达清晰,在凸显粗糙形式的过程中,空间展现由色彩、肌理、灯光作为引导,撇开装饰,以营造氛围作为唯一的动机。 Apart from the food itself, I also put memory point and visual effect as my focuses. In a way his viewpoint gave me the inspiration to bring out a totally new space experience.The original “L” ladder cut the space into two sections. To maintain the visual extensibility, I wrapped the horizontal ladder with the tile structure, which formed a vertical structure against the wall. Meanwhile I wrapped the main functional components like store room, checkout counter, vegetable ladder, and refrigerator etc., In the catering area, I laid the light tubes in arrays on the ceiling to minimize its plain effect. As the lights shine on the tile structure, it creates such a visual illusion that the structure seems to extend upward. This kind of space interaction creates the sense of ambiguity and new possibilities.Just like in a state of being softly drunk, the limit and condition of the space are not clearly presented on this floor. In a process of magnifying the roughness, the space presents itself mainly by its color, texture and light. And this explains part of my design concepts, leaving the decoration, the space speaks for itself with its atmosphere.