《云南腾冲和顺里营销中心 Tengchong Heshunli Sales Center》
作品简介:
建筑承载着一座城市的记忆,而室内空间是建筑生命力的延伸。遵循腾冲城市精神沿革和文化传承,设计师在建筑设计的基础之上,立足商业街区整体规划布局,融合中国传统元素与现代空间营造方式,构建了一个自然、闲适、清雅的营销中心。 光是空间最好的组成部分,以纯净之态渗透进廊道,变幻出美妙的光影韵律。简约的装饰画、山水摆件与木格天花自然相接,既起到点睛之笔,又在精致中不失古朴气息。对于空间的感动,在一天的光影变幻中,慢慢展开。 原木系的松枝凭栏斜倚,喜迎八方客至,暗示一派极境边城的闲适与安然。目光所及,平和、温暖的原木色是整个空间的主基调。正厅一角,用于点缀的艺术挂画排列井然有序,旁侧可移动的夹丝玻璃隔断内藏灯带,透出暖意微光。吧台处,纵横交错的黄铜格栅创造空间视觉联系的同时,也增加了探索空间形态的趣味性。 通往二层空间的几何楼梯采用原木饰面打造,与清透的白色体交融,生出让人想要触摸的温暖。体量不等的几件落地装置艺术品,以其独有姿态在空间呈现,与不同设计元素之间展开对话。 如果说大厅是丰富的简,给人干净通明的印象,洽谈区则是轻许的华,低调而内敛。巨大的背景墙以腾冲山水入画,山之巍峨与涧之幽静悠悠相合。深绿色系的软装配饰与明晰的黑色线条搭配,仿佛滇西森林与原野的意境弥漫于整个空间,让人感到清朗舒适。 对设计师而言,让空间自然打动人,引发人们对于美好生活的畅想,是设计的灵魂所在和最终价值体现。 Architecture carries the memory of a city, while the interior space is the extension of architectural vitality. Following the spiritual evolution and cultural heritage of Tengchong, the designer created a natural, leisurely and elegant sales-center integrating of traditional Chinese elements and modern space construction. In the corridor, light, the best component of a space, penetrates into the corridor purely. The rhythm of light and shadow is constantly changing. Simple adornment painting, landscape decoration echos with the wooden ceiling naturally, creating a kind of classic and delicated space atmosphere. Walking through the corridor to the lobby, the partition of the moon portal plays a unique role of visual communication, forming a tall and open space with the virtuality and the reality. The pine tree of log leans on column reclining, welcoming the guest from all the direction. All of this implies the leisure and peacel of an extreme boundary city. As far as we can see, the calm and warm log color is the main tone of the entire space.In the corner of the main hall, the art paintings used for the decoration are arranged in an orderly manner.The movable wired glasss partition is inlaid with light strips inside, which reveals a warm shimmer.At the bar, the crisscrossing brass grilles create a visual connection to the space and also increase the fun of exploring the spatial form. The geometric staircase leading to the second floor is made of wood veneer and blends with the clear white body to create the warmth that people want to touch.Several pieces of floor-standing installations with different volumes are presented in the space with their unique gestures, and dialogues with different design elements. The meaningful simplicity of the hall give people an impression of cleanliness and clarity ,while the negotiation area is light luxury,showing a low profile and introverted posture.The huge background wall is drawn with the landscape of Tengchong, and the magnificence of mountains are in harmony with the quietness of the valleys.Dark green soft assembly decoration and clear black lines matches each other,which looks like the artistic conception of west yunnan forest and wilderness pervaded the whole space, making people feel clear and comfortable. For the designer, it is the soul and the ultimate value embodiment of design that making the space naturally infect the people and trigger people’s imagination for a better life.