Federation Member
佳作赏析
会员作品
南京汤山国家地质公园博物馆 Tangshan National Geopark Museum
南京汤山建设投资发展有限公司(Nanjing Tangshan Construction Investment Development Co., Ltd)
汤山国家地质博物馆位于南京以东约30公里方山国家地质公园内,由于汤山镇西的雷公山中的溶洞出土了中国近期最重要的人类学考古发现之一,大约生活于30万年前古人类头骨化石。该博物馆以地质学和人类学为主要展陈内容,也肩负着自然、人文和历史教育普基地的社会责任。 设计概念来源于项目基地,一座依山而立的废弃旧窑厂,挡墙废墟和其后叠嶂起伏的山峦促发建筑形态的生成,借用地貌学的概念,通过一系列人工等高线构筑的抽象人工地貌,尝试复原被砖窑厂所改变的原始地貌。 一系列起伏、流动的线条仿佛从地面生长出来,似乎时间长河中地貌的变迁,碰撞、与挤压凝结成地质化石,建筑视觉形象与以地质和人类学为主题的博物馆的内涵相呼应。人工地貌的形态也构建出多层次的室外景观平台,沿着从地景中上升隆起的坡道犹如攀登一座人工山体,为游客提供了层次丰富的外部空间和与周边自然景色互动的体验。 立面GRC水平构件所形成光影丰富变化的肌理,似乎映射亿万年的地理变化所塑造成的不同地质年代沉积的痕迹。建筑材料承担着人工构筑物与自然环境之间的调节,也是整个地质公园空间场所的时间记忆载体。 室内空间以贯穿四层楼层的中庭为核心,每层中庭洞口的形状不同,相互交叠,从洞口贯穿观察仿佛在探索一个垂直溶洞,打破了常规博物馆的格局,强化竖向人流的引导。 当代博物馆已经不仅局限于展陈的单一功能,而是结合教育,旅游,休闲,聚会等全方位体验的新型复合功能的公共空间,成为承担社会功能建筑的最佳诠释。 Museums are the cathedrals of our secular times, and in Tangshn a showcase was commissioned by local authorities to celebrate the discovery of two early human skulls. In China today, surviving fragments of ancient times are eagerly exploited for their tourist potential, and the Fangshan Geopark National Museum is a product of the drive to bring culture to the masses. A more spacious and accessible site was carefully chosen to give an great opportunity for the success of the project. The location is one of great natural beauty, an hour’s drive from the provincial capital of Nanjing. Mountains conceal a nearby town and the hotels that are clustered around hot springs. It is also near the cave where the bones of homo erectus Nankinensis were found, and a scattering of bright stones that (according to local legend) cascaded from the sky. The program called for an archeological and historical museum, with twin theaters, research facilities and a playground for children. A five-level building was created that seems to grow organically from the slope, its sweeping curves extending the natural topography of the site and the mountains beyond. The fa?ade was to have been clad in locally quarried stone, but this was deemed too expensive, and fiberglass reinforced concrete panels were used to achieve a similar look. Windows are screened with a metal brise soleil, and the display areas occupy the front of the building, with service areas to the rear. The client asked that the lecture theater be given a prominent position, and this is contained within a concrete blob in Decq’s trademark red, emerging from the fa?ade. The interior of the museum offers a thrilling architectural promenade that flows around a vertiginous, skylit atrium and the result is very fluid. One could liken the experience to a stream flowing between rocks, in continuous fluid motion.
【返回】