竞赛
获奖作品赏析
获奖作品赏析



IAI建筑奖-金奖 Architecture Award /Gold Award

项目名称:树院 / Tree Courtyard

获奖者

陈培新 / 中国 Peixin / China

阅读更多详情


项目简介:


场地位于北京市小经厂胡同的一个大杂院内,地处西南角。占地仅为26.1㎡,四周皆与邻居相接,其采光、通风与私密性是一个极大的问题。入口处有一棵枣树和一棵香椿树,其与场地的空间关系为建筑与自然的对话提供了基础。

空间的探索首先从四合院出发。由于场地的限制,建筑四周被封闭起来,外墙封闭下,空间通过设置内院开放向自然,这是四合院空间形态的同构。但是由于空间过于狭小,内院进一步缩小为天井,这种带有狭小天井的封闭空间是中国传统民居中常见的类型。外围的封闭获得私密性,向内的开放获取自然。

建筑由两层加一个露台组成。一层作为多功能室使用,可喝茶,聊天,开会,移动办公,聚餐。光线

从两侧的天窗和天井中撒落下来,让空间在一天当中充满变化。

二层光线极佳用作日常办公使用,通往露台的台阶使用8厚钢板,从墙上生根长出,使其显得轻盈,让光线可以更多的进入下层空间。

露台进一步探讨与枣树的关系,设计中使用蒲团及矮茶台,让人更贴近地面,被枣树包裹在其下面,营造树下静坐的适宜尺度。西侧以木质花池为栏杆,提高私密性,傍晚时分,坐东朝西,透过花池上的植物,欣赏西边落日。

在三个不同标高的建筑空间中,我们探讨身体的三种姿态与建筑及家具的关系。我们希望在这个极小的空间中回归对身体充分的关照,以人体及人的活动为尺度,营造与之相适的场所,这也是我们所追求的自然


The site is located at the south-west corner of amixed-used courtyard in Xiaojingchang Hutong in Beijing. The site is only 26.1 with four sides connected with theneighbors. The relationship of the jujube tree and toon tree at the entrancewith the side provides the foundation of a conversation between architectureand nature.


Exploration of space begins with the prototype of “Siheyuan”, four-sidedenclosed courtyard. With the site constrained, the building is enclosed onfour-sides. Within the perimeter walls, inner space opens up to nature througha courtyard. Under the constraint of space, the central courtyard is compressedinto patio on one side. This kind of enclosed courtyard with a narrow patio isa typical spatial typology in Chinese vernacular architecture, where theenclosed perimeter wall provides privacy and opens inward to nature.

The building consists of two floors and a roof deck.The first floor is a multi-use space: tearoom, social space, conference room,mobile working, and dining. Quality of the space throughout the day changes asthe light fells from the skylight and patio at different times.

The second floor is perfect for daily office usewith ample lighting. The stairs to the terrace using 8mm steel platescantilever from the wall appearing aloft also allowing light to enter the lowerlevel.

The north wall is the most expressive section ofthe building. The light shines through the jujube leaves, the shadow hitting onthe white wall surface, changing with time and weather.

The roof deck furthers the conversation between thebuilding and the jujube tree. The design with the cushion and low tea table isintended to lower the body, wrapped around by the jujube tree, building adimension under the tree for meditation. On the west side, wooden planters areplaced as railings to ensure privacy. At the dusk, people sit facing west,through the silhouette of the flowers in the planter, enjoying the sunset.



【返回】