竞赛
获奖作品赏析
获奖作品赏析



IAI建筑奖-金奖 Architecture Award /Gold Award

项目名称:山水拾间 / Shan Shui Shi Jian

获奖者

上海桐源建筑设计有限公司

阅读更多详情


项目简介:


山水拾间坐落于上海崇明岛陈家镇南隅。本案定位于现代版中国风建筑,是现代中式与传统山水精神相融合的一次探索和尝试

空间策略

通过围墙、植物、构筑小品的点景借景笔法,使空间隔而不断,描摹出游园于传统园林的起承转合。重重叠进的院落序列,构成了循序渐进、曲径通幽、意犹未尽的空间印象。

建筑形体

继承传统文化空间中建筑化整为零的思想,将多重功能的建筑打散,成为个个分散、轻巧体量的建筑体,从而构建出院落式建筑群落。内院将各建筑单体串联起来,配以大面积的玻璃立面,打造出浑然一体的室内外空间。传统的歇山式坡屋顶被一拆为二,构筑成重檐形制,并用现代的工艺和材料重新演绎。

流线

在经过主入口后,通过一个狭长的竹林巷道,循序渐进、引人入境,营造出庭院藏春的无限深幽。于巷道复行数十步,即为展示空间和洽谈空间。主从单元的相互串联与咬合,构成了抑扬顿挫的空间序列。

立面与材料

简约素雅的格调引导着材料和颜色的选择把控,通过中国灰的基衬,铺陈出整体的调。深色的金属与浅白色的石材相搭配,在黑白之间寻求传统江南黛瓦白墙的意向符号。


ShanshuiShijian is located in the southern part of Chenjia Town on Chongming Island,Shanghai. Positioned as a modern Chinesestyle architecture, the project isseen as an exploration and attempt of integrating modern Chinese style andtraditional landscape spirit.

Space strategy

The enclosure wall, plants and small garden ornamentsare arranged based on the traditional Chinese garden design approaches of"dotted view" and "view borrowing", which separates thespace without breaking its continuity and also creates twists and turns similarto those in traditional gardens. The courtyard presents a spatial impression ofadvancing in due order, with winding paths leading to a secluded and endlessspace.

Architectural shape

By inheriting the idea of breaking up the whole intoparts in traditional architectural spaces, the design divides themultifunctional architecture into several scattered light volumes to form acourtyard-style architectural compound. The walled-in courtyard links allarchitectural volumes. Combined with large glass facades of th0se volumes, itmakes the indoor and outdoor spaces an integrated whole. The traditional hiproof is divided into two parts to form double layers of eaves which arereinterpreted with modern techniques and materials.

Circulation

Visitors are led into the building through a narrowlong bamboo passage after the main entrance, which creates an atmosphere ofinfinite depth and seclusion. Walking a few more steps, they will reach thedisplay and negotiation area. The connection and combination of main andsecondary units generate the spatial sequence of rising and falling in cadence.

Facade and materials

As the simple and elegant style guides the selectionof materials and colors, the whole building displays a "cool" toneset by Chinese gray. The combination of dark metal and light white stonematerials aims to show the imagery of dark tiles and white walls of traditionalarchitectures in South China.


【返回】