竞赛
获奖作品赏析
获奖作品赏析



IAI建筑奖-金奖 Architecture Award /Gold Award

项目名称:S房 / S House

获奖者

Antonio Polidura+Alex Brahm / 智利

阅读更多详情


项目简介:


Punta de Pite是位于智利海岸上的两个海滩城镇位于Zapallar和Papudo之间的一个房子,位置于一个突出入海的岬角。项目为一对夫妇和他们的孩子设计的第二个家。这片土地面积6500平方米,长近100米,陡坡20米。该项目的主要目标之一是创建一个横向平面,一个允许居住并突出景观、海景和日落的大平台。该提案的想法是将公共和私人项目分成两部分,这使得所有的房子的范围有一个连接花园的所有时间,以及减少一个大房子的形象在景观;当你在楼上的亭子里,房子的其他部分就消失了。我们一直在考虑如何恢复自然环境,即新建筑安装前存在的原生原野。重要的是,一旦项目完成,该地区的原生自然就会占据建筑留下的空隙,房子好像一直都在那个地方。


The assignment consisted of designing asecond home for a couple and their three children.The land of 6500m2 and almost100 meters long, has a steep drop of 20 meters. One of the main objectives ofthe project was to create a horizontal plane, a large podium that allowsinhabiting and highlighting the strength of the landscape, the view of the seaand its sunset. The proposal's idea was to separate the public and privateprograms into two pieces disposed one above the other, relating both levels tothe site's section from the upper part to the lower. This allows all thehouse's precincts to have a connection with the garden at all times, as well asto reduce the image of a big house in the landscape; when you are in thepavilion on the upper floor, the rest of the house disappears. The volume belowis buried into the ground and it adopted a materiality that allowsunderstanding it as a mimetic basement with the ground. It has the bedroomsthat have a private garden exit placed; an exposed concrete box in which blackpigments, similar to Punta Pite's stones, were sought The pavilion locatedabove, contains the most public spaces and is absolutely transparent,which allows to integrate the natural landscape with the interior space.It's a concrete slab, a shadow, that rests on 21 steel columns, which to avoidhaving braces or walls that would stiffen its structure (Chile)is a veryseismic country), reduce its height to 230 cm. thus avoiding the possibledeformation of the columns when faced with dynamic stresses. This heightenhances the horizontality of the enclosures, stressing the views alwaystowards the horizon. The three programs that are located on that level,living-dining and kitchen, sink to achieve conform and differentiate. The planshape of the pavilion, a three-sided amoeba, also aids in seismic behavior. Thehouse's architecture and landscaping were working on from the beginning of theproject with Juan Grimm, always thinking of recovering the natural environment,the native flora that exist


【返回】