竞赛
获奖作品赏析
获奖作品赏析



IAI建筑奖-金奖 Architecture Award /Gold Award

项目名称:溪岸民宿 / SeeAnn

获奖者

周恒 / 中国 Henry Zhou / China

阅读更多详情


项目简介:


接手时建筑立面已完成且无法改动,所以设计重点主要在景观环境与室内展开。景观营造以白色为主,为后期做展提供更多色彩可能性,又与周边的绿色相得益彰。入口通道转折设置,解决了原来不规则地面的问题,又为走动和拍摄带来了更多的趣味性。不同高度墙面的穿插,遮挡了不同角度视线以下杂乱的周边环境,低矮的水泥长条凳又借了对岸大

芭蕉树的景,整体达到了梳理与周边环境关系的目的。原大厅独立的柱子比较多,三开间又相对封闭,所以大厅的主要

设计目标是尽可能打开空间,通过有实际意义的结构与材质来梳理地面、墙面、柱子、顶面的关系,达到统一性和形成合理动线的同时,为每个功能区在封闭与开放之间寻求一个最舒适的平衡点,局部区域的留白,也为以后展示预留更多可能性。客房也以手工感较强的白水泥墙、浅色木纹、藤编等材质为主,相应的家具也进行了设计,极简的家具在生产成本和视觉上也达到了一个比较好的平衡点。不同的房间根据形状与视线不同都做了不同主题的设计,包括有泡汤房、茶室房、亲子房等等。三楼公共区域与阁楼之间新加了一个中空,在不“大动干戈”的前提下将上下两个展示空间联系起来,阁楼从而形成了一个回行廊道,创造了更多展示面,天窗的自然光打到有色彩的原屋顶、又反射到中空里面,达到了一个舒适的光影状态。阁楼作为主要的展示空间全部设置白墙,又在业主在古巴摄影作品中找了一个老爷车的颜色作为原屋顶的色彩点缀。

本案更多的是在解决问题,在合理的需求和成本下,通过各关系的梳理,构造,拉近与环境、光的关系,在达到商业目的的前提下,营造一个简洁、舒适、平和而不造作的空间环境。


The design is mainly focused on thelandscape and the interior, as the architectural structure was completed beforeI joined in.

The landscape applied the pure white tone,which offers more possibilities for exhibition layout. The sharp white also contrastswell with the surrounding green. The Zigzag path at the entrance solves theproblem of irregular land surface, and creates more fun for walking andphoto-making. The paralleling high and low walls shelter the redundantsurroundings. And the long cement bench contrasts well with Chinese bananatrees at the other bank of the stream, forming a good relation between thearchitecture and its surrounding environment.

The main hall originally has fourindependent pillars, which makes one feel boxed in there. So the design aims toopen up the whole space as far as possible. Only essential structures andmaterials are remained, so as to balance the relation among the floor, thewall, the pillars and the ceiling. The simplification helps to form reasonableand flexible moving lines, reaching a balance between confinement and opennessfor each functional area. Besides, the organized blankness in certain areasalso leaves more possibilities for future exhibitions.

The guest rooms feature white cement walls,light wood grain and rattan, with custom made furniture dot in-between. Thefurniture of minimalism strikes a good balance between visual appeal and thecost. Different rooms are designed accordingly with different themes concerningthe shapes and sight lines. They are the spring room, the tea room and thefamily room, etc.

A new hollow space is added between thethird-floor public space and the attic, connecting the two exhibition spaces withoutmaking a big fuss. The attic thus forms a circling corridor, creating moresurfaces for future exhibitions. Natural light from the skylight hits the green-paintedwooden ceiling, and shines through the hollow space, reaching an interestinglight and shadow play.  

The case also delivers theimportance of problem-solving. Particularly, the building illustrates how tostrengthen the relations among the building, environment and natural light byclarifying such relations while meeting certain requires and reaching costcontrol. It is also the built proof that through design, we can create asimple, comfortable and nature-connected living space meanwhile achievingcommercial objectives.


【返回】