竞赛
获奖作品赏析
获奖作品赏析



IAI室内奖-金奖 Interior Award-Gold Award

项目名称:Pine&Dine

获奖者

陈诣杰 / 中国 Chen Yijie / China

阅读更多详情


项目简介:


PINE&DINE位于马道街25号,前身是一处老旧的平房民宅。初见时斑驳飞翘的门檐尚可看出昔日城南旧影,然而脱落的墙皮下裸露出年深日久的青砖。沿着周遭走一趟,时间的力量让人感叹。如今这些传统民居行近暮年,但文脉下的市井风貌与街巷肌理依然清晰且深刻。这样一个项目改造成西式餐吧,意味着我们要做出不悖于历史文化、建筑美学,同时又让此老宅重新焕发出新生能量与朝气,并使两者充分融合的二次创作。

行至院外,低矮的青砖围墙与瓦檐保持了原建筑的质朴,设计师用建筑的原姿态回应了它的时间印;在尽量保留原本特质的同时,也延续出新形态,并以时间为轴,将两者在同一空间充分融合,衍生出全新的生长维度,吸引人们想去一探究竟,倾听年代的故事。

步入屋中,原先的三进民居被打通,将视觉拉伸。裸露的原始结构体、原木色的承重柱与周围洁白的墙体,水磨石地面,木质餐桌椅相得益彰。悬挂的白色丝质吊灯,打破高度的整齐,让高挑的空间变得灵动,木质大落地窗和局部透明钢化玻璃的顶棚让自然光流淌入内,将店堂映得既明且亮;根据日光的角度变换,照射在店内不同材质上所呈现出的色泽不尽相同,犹如一层温柔的滤镜,赋予空间更美好的可视性,使整个空间关系和谐有序。

中庭留有老宅的院落,原建筑的青砖墙下,是青石子铺成的地面,石子堆砌中是一口保留完好的古井,年代所产生的苍力与厚重感,越发弥散院中,岁月的产物,让人心生欢喜和敬意。

Pine&Dine日间提供BRUNCH、COFFEE、CAKE,晚间开放融合西餐与鸡尾酒吧。根据不同的使用属性,采取复合式空间布局,促进了场地,食物,时间等一系列的概念相互关联。

打破常规,将吧台放置二层,犹如童年的树屋,充满故事性,也契合酒吧的名字,TheDen 意为巢穴;悬空座椅引人想象,“敬往事一杯酒,故事和你都不留”画面感十足。

整个空间古朴、温暾、安逸,给人以“岁绵长而不见”的熨帖感,而简洁的造型、利落的线条和折衷主义的风格家具,搭配形态各异的绿植,则又让餐厅体现出优雅的时尚气息,新旧关系下的时间概念倏然变得模糊而隐约。食以果腹,亦为悦己。


Humbly located at 25 Maodao Street, a once-derelictbungalow bordersthe city on the southern front, gate of the “Old City”, is now home to Pine & Dine. At firstglance, elements from the neighbourhood’s historic past, such as thetraditional perimeter walls, dot the premise. One will easily recognize thetraditional tiled roof overhanging the entrance, a relic that had been passeddown from generations ago. At the same time, exposed blue bricks that make upthe traditional perimeter walls that had stand erect for over a century shylytake peeks of the outside world from behind the pieces of decaying wall paint.As traditional buildings in southof the city continue to age with time, their age only becomes moredistinguishable, prompting the question of how life was like in anotherera.  

The Pine & Dine project is a “preservation,restoration, and rejuvenation” project that focuses on the contrasts between“the static and the dynamic”, “the old and the new”, and “the past and thefuture”. Along the lines of contrast, inspiration behind situating a Westernstyle eatery in the center of a traditional Chinese neighbourhood already is anabstract idea, one that is not bound by architectural principles or historicalexpectations. Rather, it is a breath of fresh air and new energy into aneighbourhood that has long outlived its prime. Preserving the originalperimeter walls surrounding the front courtyard, the architect illustrates areflection of the structure’s historic past. Amidst the traditionalarchitectural themes emerges modern design elements, systemically creating achannel for which the old and the new can smoothly integrate, inspiringpassersby a sense of curiosity to unfold its astounding mysteries.

Upon entry, one will notice the unusual depth of theinterior space, which had been purposefully extend by removing 3 demising wallsto transform 3 separate dwelling units into one contiguous space. The originalframing and pillars, of which its coating remains unchanged, have beenpreserved to maintain its original architectural themes. To fully rejuvenatethe space, the traditional elements are complemented by freshly coated whitewalls and flooring, elegant wooden dining chairs, and other modern furnishings.Above it all is a collection of ambient overhanging lights that flicker behindwhite silk sheets, rendering the space into a dynamic one that seems to have alife of its own. Large panels of floor to ceiling glass secured by the organicqualities of wooden frames welcome the calming glow of daylight into thestructure. On a sunny day, the ever-changing sunlight throughout the daycreates a wonderful display of colorful gleaming lights which are actually thereflections of sunlight bouncing off various items in the dining hall. In thecentral courtyard stands the original exterior walls that consist of layers ofblue brick placed upon a layer of gravel. This gravel, which surround the mainstructure, is also a timeless relic that undyingly gives anyone who enters anawe-inspiring experience and a journey back in time.

During the daytime, Pine & Dine is a casual caféserving brunch, coffee, and cakes. However, as the sun sets, Pine & Dinebecomes a cocktail bar and grill that serves as a place of comfort for everydayindividuals to retire from everyday life. Transitioning from its casual daytimeservice to its trendy night time service, the space had been specificallydesigned to retain a certain level of flexibility that delivers a unique diningexperience throughout the day.

Continuing its motif of contrast, the bar section,aptly named “The Den” is uniquely situated on the second floor in the style ofa treehouse. The chairs have been elevated to mimic the feeling of being servedoff the side of a treehouse, bringing about a sense of imagination, intimateconversations, and storytelling.

The entire space emanates a sense of warmth andtranquility behind an antique backdrop that brings visitor back in time, anexperience of Deja vous. The minimalistic design, sharp edges, and antiquefurniture together with luscious plants that had been spread throughout thespace seamlessly combines the old and the new, a modern take on preserving thepast, rejuvenating decay, transforming our perception of time.

Finally,Igot roots and I got wings.


【返回】