竞赛
获奖作品赏析
获奖作品赏析



IAI室内奖-最佳设计大奖 Best Interior Award

项目名称:好友缘酒家 / Nanning Haoyouyuan Restaurant

获奖者

刘昊东 / 中国 Liu Haodong / China

阅读更多详情


项目简介:

好友缘是广西知名的20年高档餐饮企业。该项目属于独栋建筑体,设计面积4500平方。

外立面设计延续了传统中式建筑的黑、白、灰基调,长廊水池粼粼水面倒映出白墙灰砖与树影,宁静致远。空间布局上,大厅衍脉传统中式的神韵,整体空间大气典重。以传统宅门的形制延伸出镂空屏风隔断,沉着的木制架构,富有韵味的线条纹路,散发着清雅之气,简洁雅致,引入自然光照,室内的谦和宁静与窗外的景致悄然交替相应,隔而不断,模糊空间的界线,使中式情韵与空间设计融汇贯通,倏尔引发历史瞎想,又给人当下舒适惬意的享受。

接待台用几何参差穿插结合,利用石材的自然肌理与深色不锈钢的强烈对比,打造一个厚重的形体。入口贯穿阵列形式的长条射灯,引导视线动线,富有仪式感。空间大面积使用天然元素,石与木的肌理为空间的皮肤,或温润与粗犷、或景致与自然。木饰面框架线条增强中式厚重典雅感,使空间墙面富有层次感。结合色彩细腻的挂画与温润质感的艺术摆件的搭配,移步换景,将生活形态与美学意识转化成一种无声的设计语言,大而不空、厚而不重,给人优雅舒适的用餐环境。尽可能去掉浮夸的色彩或装饰,降低它的杂质,一切关于品味的态度均在平静、温和的空间基调中被沟通,漫步其中,静享时光流淌。


texture and thedark stainless steel to create a thick body. The entrance runs through thearray of long spotlights, guiding the line of sight, full of ritual sense. Naturalelements are used in a large area. The texture of stone and woodis the skin of the space, which is warm and rough. The wood veneerframe lines enhance the Chinese style's heavy and elegant feeling,making the space wall full of layers. The combination offine color hanging painting and warm textureof art ornaments,changing scenery step by step, transforms thelife form and aestheticconsciousness into a silent design language, which gives people an elegantand comfortable dining environment.


Haoyouyuan is a well-known high-end restaurant company in Guangxi for 20years.


The facade design continues the black, white, and gray tone oftraditional Chinese architecture. The water surface of the promenade poolreflects the white walls, gray bricks and tree shadows, which is quiet and peaceful.In terms of space layout, the hall evolves traditional Chinese verve, and theoverall space atmosphere is typical. With the shape of the traditional housedoor, the hollow screen partition, the calm wooden structure, and the lines andlines full of charm radiate elegant atmosphere. With the shape of thetraditional house door, the hollow screen partition, the calm wooden structure,and lines full of charm radiate elegant atmosphere. It is concise and elegant. Thehumility and tranquility of the interior and the scenery outside the window alternatelyand quietly correspond to each other, blurring the boundaries of space, makingChinese style charm and space design integrated, and giving people acomfortable enjoyment.


The reception desk is interspersed with geometric irregularities, usingthe natural contrast of the stone's natural


【返回】