竞赛
获奖作品赏析
获奖作品赏析



IAI室内奖-最佳设计大奖 Best Interior Award

项目名称:又见 / Resee Studio

获奖者

汤剑锋 叶恭锋 / 中国 / TANG JIAN FENG YE GONG FENG/China

阅读更多详情


项目简介:


在明代计成的【园冶】一书中提到“虽由人作、宛自天开”、这是对古典中式园林的最高要求、并在造园手法的论述中提到的“远借、邻借、仰借、俯借、应时而借”这两句话给了设计师灵感的启发、在现代的空间中打造一个拥具有东方园林美学气质的内观空间应该会是一个很趣的事情,这个想法一出就得到了业主的赞许。


但是接下来面对的问题有好多1、现场的层高只有3100MM,加上原有管道和设备,高度受限,2、由于预算的原因原有的地面不做拆除、水电系统只能尽量利用原有的部分、3、设计师必须控制一个几乎不太可能达到的预算。如何在现有高度做出空间的立体感以及如何选材才能既有质感又控制在预算范围内?这成为了这个项目设计以及落地上最大的问题。

首先设计师把所有的水电从室内顶部做铺设,这样水电及设备布线就摆脱了地面的束缚、能够做到对地面不做任何破坏、在室内园林形态的打造上,为了打造一个自成一体的室内园林、设计师主要采用了“邻借、俯借”的手法,把上半段的视线进行遮挡,把人的视线集中在相邻的近处,使得景观更加的亲切、在禅室和景观的关系上又使用了“远借和仰借”的手法,在禅室里可以看到和茶室完全不一样的景观,从而引发人看问题的不同角度。由于场地的采光非常强,在做了一系列遮挡,选摘之后、项目呈现出了不同时段的光照的差异性,这也是应用了“应时而借”的手法。让空间在不同时间段呈现出不同的美感。



Resee is a studio of a sculptor located in an office building inhigh-tech zone. It covers the functions as workspace, reception and meeting.The project features an oriental landscape interior in a modern architecture.


The design is inspired by the book titled Art of Garden-Building,which is an ancient Chinese monograph on gardening published in the late MingDynasty. It declared the highest criteria for classical Chinese gardens, whichis "Although it was made by humans, it looks like formed by nature".It also mentioned the gardening techniques as borrowing from surrounding spaceand time. Finally, the design theme is finalized.


As an artist, the client has very high aesthetic requirements forspace design. However, this project is one of the artist’s many studios, which is not large butwith strict budget control. The client hadn’t had any specific requirements for the design brief, which is alsoa test for the design team. Combined the studio function with ancient orientalgarden design, the design idea has got approval from the client.


There are two main challenges. One is that the floor height of thesite is only 3100mm, plus the existing pipeline and equipment on the ceiling,the height is seriously limited. Another challenge is the limit of budget. Howto create a three-dimensional sense of space at the existing height and how toselect materials which have quality texture within the budget? This has becomethe biggest problem in the design and realization of this project.


In order to meet the budget, all the floor has been kept as it wasbefore. First of all, the designer laid all the water and electricity from theceiling, so that the wiring can get rid of the constraints of the floor. It cando no damage to the floor and creates a self-contained integrated indoorgarden. By covering the upper half of the sight, the design makes visitorsfocus on the interior landscape.


The interior gardens mainly use the traditional method of borrowingscene in a modern way.  When viewed fromthe Zen room, the landscape is completely different, which leads to thereflection on different perspectives of a problem. The blockingof the light takes advantage of the natural light to show the beauty of spacein different times of a day.


【返回】