竞赛
获奖作品赏析
获奖作品赏析



IAI建筑奖-最佳设计大奖 Best Architecture Award

项目名称:汤山御景伴山园温泉度假酒店 / Tangshan Imperial Scenery Hillside Hot-Spring

获奖者

邱立岗 / 中国 LIGANG QIU / China

阅读更多详情


项目简介:

位于南京东郊的汤山作为全国四大温泉疗养区之一是著名的温泉疗养胜地,也是南京市重点打造的以温泉资源为特色的国际旅游度假区。


其中伴山园温泉酒店由一栋接待中心和三栋独立的别墅客房构成。项目基地得天独厚,整组建筑坐落在山林茂密景色宜人山腰上。经过数次现场勘察和对地形的反复研究后,最终方案布局充分尊重场地高差和山体坡度的走向,最小程度减少对自然山体、植被和地貌的影响,尽可能保留现场原有的山石、沟壑和树木,从而最大限度地维护现场的地貌特征。


接待中心占据了基地相对平整宽阔的地块,而三栋大小不一的别墅客房则沿着自然山体等高线顺次展开。基于施工周期短,现场施工场地易控制,对场地环境影响小等特点,项目采用胶合重木结构体系。


建筑形态则以在林间穿梭飞舞蝴蝶为意像,双向起翘的轻盈屋面,仿佛固化在山涧林海中翩翩飞舞的蝴蝶身影,浪漫的视觉隐喻与项目所营造的新乡土的风格高度契合。


接待中心内庭院式布局呈现内向静谧的性格,同时围绕庭院的内部交通动线,在内外空间的视觉关联上提供步随景移的动态、连续的感官体验,而自然的元素也会在不经意之间流淌进建筑内部。接待中心包括前台、图书室、会议、餐饮、及温泉疗养等功能。


三栋客房平面采用八字形态,使主要房间最大限度面向山谷一侧敞开,获得最佳的室外自然风光景色。结合地形高差布置的室外露台和温泉泡池,提供别具一格的户外体验。而精心设置的室外楼梯则将不同高度的景观露台巧妙连接起来。


Locatedin the east suburb of Nanjing, Tangshan as a national tourist resort is famousfor its recuperative natural hot spring. Our project Nanjing Tangshan, Imperial Scenery Hillside Hot Spring Resort is situated in the mountain area of Tangshan, which includes a clubhouse that provides various sized dining halls, conference rooms, hot springbaths, other recreational facilities and three guest villas that provideaccommodation service for the visitors.


Thesite is very sensitive due to its mountain forest surroundings. The heavytimber structure was chosen in order to minimize the construction impact on thescenery site. Aestheticallywood material harmonizes the artificialstructure with the beautiful mountain landscape, and fits the best for theproject function as a leisure resort. Moreover, quick and clean constructionprocess of wood structure also complied the clients request of a tight construction schedule and easy transportation to thehillside project site.


Inorder to minimize the construction impact on site, the buildings sites were carefully inspected and chosen. The sites of the club houseand three guest villas were selected on relatively flat contour area of thesloping hillside and facing the downside of the mountain. This gives anopportunity to orientate these buildings to obtain the maximize scenery view ofsurrounding environment.


Theclub house is organized around the central courtyard which creates an enclosedand serene atmosphere for the visiting guests. The public circulation which islocated around the perimeter of the courtyard provides constant changingviewpoints when people stroll around these areas. Within the courtyard, acovered outdoor terrace is provided for dining, party and leisure activities.And program functions such as conference rooms, dining halls are arrangedalongside the circulation corridor.


Thebutterfly-like and dynamically overlapped roofscape echoes the surroundingnatural environment. The energetic gestures of building composition are notpassively subordinated to the surrounding natural landscape, but to create aninteractive dialogue between man-maid structure and natural settings.


Thehovering roofs of the villas allow the two guest bedroom wings spread outtoward panoramic view of downhill side. The two floating guest rooms whichprotrude into the landscape maximize the interactive exchange between indoorand outdoor environment.


Thepoetic tectonic expression of the timber frame structure becomes the theme ofthe exterior design concept. The shooting cantilever eave strengthened by theseextended exposed timber beams at portico presents a powerful image of woodmaterial; the sectional characteristic elevations strongly express the clarityof timber construction, and the joint details of beams and columns connectionshow the exquisite quality of the contemporary wood craftsmanship.


Theoutdoor terraces also provide a buffer zone between interior and exterior andallow the guests to enjoy panoramic scenery. The balustrade was made by steelplate and natural bamboo, fusing the industrial materials and hand-madeproducts together.  


Exposedwood structural members, such as beams, purlins, rafters, and columns establishthe main interior feature, together with marble floor, cultural stone walls,sandblasted glass partitions and red cedar siding walls orchestra enrich theinterior experience.


Whenthis resort facility finally completed and opened in operation in January 2018,it instantly becomes one of the most popular hospitality facilities within theTangshan tourist area.


【返回】