竞赛
获奖作品赏析
获奖作品赏析



IAI建筑奖-最佳设计大奖 Best Architecture Award

项目名称:森之谷温泉中心 / Forest Valley Hot Spring Center

获奖者

B.L.U.E. 建筑设计事务所 / 日本 Japan

阅读更多详情


项目简介:

1.项目背景:项目选址位于热河的山谷里,在承德以北,是原始的森林环境,在远古时候发生了规模巨大的火山喷发,所以现在拥有天然优越的温泉资源。温泉过去都有,但大部分是服务于当地人,为了给城市生活中忙碌的快节奏人们提供一处可以完全放松的场所,同时结合温泉和植物,创造和当地已经存在的不一样的温泉治愈体验。我们走遍整个山谷,爬上去观察,最终选择了山谷深处中心的拐点位置,四周被山脉环抱,背山面水,是天然的静谧场所。


2.设计理念:在踏勘行走的过程中,山谷里有的地方明亮,有的地方会突然暗下来,山谷山腰的温度也高低起伏的变化着,有时候听见清脆的流水声,有时听见鸟叫声……自然的气息变化非常丰富,我们计划将这些在自然森林中行走的自由开放空间体验融入设计,这就是森之谷的概念。设计将温泉和植物两个主体功能空间相互穿插,以高耸竖向实体塔楼和水平透明玻璃盒子的空间组合形式,模拟呼应山脉绵延的形态,同时打造山谷般丰富的空间变化。


3.空间特征:一共有8个高低错落角度不同的塔,一层2个塔内是泡池,其他塔内是服务空间,二层8个塔内分别是2个Spa,5个泡池和1个休息区,塔外是玻璃盒子包裹的大开敞植物景观区域。8个塔在一楼以游园步道连接,在二楼以空中连廊连接,都是闭合的环线没有尽头,有很多种可以自由选择的动线,人们就像是走在森林里一样。沿着动线,散布着咖啡,休息,化妆,商店这样的一些小功能空间,让行走的体验更加丰富。在塔内我们通过大大的景窗,可以一边泡着温泉一边看着外面厚厚的白雪或是绿绿的树叶,也可以透过天窗看到划过天空的飞机,或是闪闪发光的星星。走出塔行走在连廊上,穿梭在树梢间,也是惬意的丛林漫步。


4.材质细部:为了表达自然的神奇能量,塔的外墙我们选择了火山岩,因为火山岩和温泉均为火山喷发后的形成物。我们将火山岩一层层地叠挂上去,就像山上的植被树叶一样层峦叠嶂。水平玻璃盒子空间则以透明的虚化与塔楼实体相互对比衬托。室内主要应用竹材,原木和石材,以4种不同的应用排布形式结合灯光和塔体的深邃,营造特殊的泡汤仪式感。


5.场所精神:在现代化的快节奏城市生活中,温泉这样的功能会变的越来越重要。当人们脱掉衣服,脱掉外界的繁杂,脱掉外界的身份,近乎裸体地出现在这个空间里时,就像是变回了原始人,人和自然的交流,人和人的交流,都得以坦诚相待,变得真实。森之谷温泉中心就是给现代城市生活人一个新的与自然,与人遇见的场所。


1.Background:The site of thisproject is located in the valley of Rehe, the North ofChengde City in China, providing primitive forest environment. In ancienttimes, there were enormous volcanic eruptions, leaving the site natural andsuperior hot spring resources.Most of the hot springs in the valley used to serve thelocals, Now, in order to provide a place for people in fast- paced urban life toslow down and relax, we want to create a unique hot spring experience bycombining plants and hot springs. After walking through the entire valley andobserving the surroundings, we chose the location of inflection point in thecenter of deep valley. Surrounded by mountains and facing tranquil water, thesite is a natural place with serenity.


2.Concept: During our site reconnaissance, the atmosphere of naturechanges frequently in the valley environment. Some places in the valley arebright, and some gets dark immediately; The temperature varies constantly indifferent locations in the rolling valley; Sometimes we hear the crystal soundof running water and sometimes we hear the sound of birds singing……


3.Our keydesign concept develops from the free and open spatial experience with naturalelements in the forest. Thus, we intend to incorporate the unique experienceinto our design. The design attempts to simulate and correspond to the form ofcontinuous mountain range through creating a form of spatial combination ofsoaring vertical solid towers and horizontal transparent glass boxes.Meanwhile, hot springs and plants, as the two major functional space, areinterspersed with each other, presenting a diverse spatial variation like theform of the rolling valley•SpatialFeatures: There are eight towers in total with different height and angles.

Thefirst floor at the two of the towers provide hot spring pools, while at therest of the towers provide service spaces. The second floors at the eighttowers are 2 spas, 5 pools and a rest space. Outside the towers, we designlarge open plant landscape areas covered in glass boxes. The eight towers areconnected by walking trails on the first floor and by air corridors on thesecond floor. They are all closed loops with no end, leaving plenty ofpossibilities of circulation for guests, just like walking in the forest. Alongthe circulation paths, smallscale functional spaces such as coffee shops, restareas, makeup space and retail are scattered around to enrich the walking experience.Inside the towers, guests can look outside at the thicklayer of snow or green leaves outside while soaking in the hot springs throughlarge windows. They can also see the planes flying across the sky or theglittering stars through skylights. It also will be a pleasant journey in thewoods if you step out of the tower and walk on the corridor like wander throughthe trees.


4.Materials and Details:Volcanic rocks and hotsprings are both geologic formations after volcanic eruptions. In order toexpress the energy of nature, we select volcanic rock as the material forexternal walls of the towers. The volcanic rocks are hung up layer by layer,like the layering of vegetation on the mountain. The horizontal glass-box spacereveals a sense of transparency and blur, contrasting with the solid towerbuildings. For the interior, we use three main materials: bamboo, timber andstone. By combining the lighting and the depth of the towers in four differentlayouts, we create a special sense of ritual for bathing in hot spring.


5.Spirit of SpaceIn modern fast-paced urban life, functional spaces likehot springs are becoming increasingly important. When people appear in thespace after taking off their clothes, the complexity from outside world, andtheir social identity, communication between human and nature and communicationbetween people are both becoming more honest and true. Forest Valley Hot SpringCenter is providing a place and an opportunity for modern city people toencounter and interact with nature.

【返回】